Endoskopski ultrazvuk (EUS)

EUS je minimalno invazivna medicinska procedura koja kombinuje endoskopiju (uvođenje sonde u šuplji organ) sa ultrazvukom i koju izvodi gastroenterolog.

Šta je EUS?

EUS podrazumeva korišćenje tankog, fleksibilnog creva koje se naziva endoskop. Ovaj endoskop se uvodi u gastrointetinalni trakt, tj. digestivni sistem.

U isto vreme ultrazvučni aparat se koristi kako bi se napravila detaljna slika unutrašnjih organa i tkiva.

Zvučni talasi visoke frekvence koje stvara ultrazvuk omogućavaju vizualizaciju digestivnog trakta, kao i obližnjih organa kao što su pluća, pankreas, žučna kesa, jetra i limfni čvorovi.

Tokom procedure, endoskop može imati i malu iglu za biopsiju uz pomoć koje se uzimaju uzorci tkiva ili tečnosti koji se kasnije analiziraju u patohistološkoj laboratoriji radi dobijanja definitivne dijagnoze. Ova specifična procedura se naziva EUS vođena iglena biopsija ili EUS vođena iglena aspiracija.

Zašto se EUS radi?

EUS može napraviti detaljnu sliku bilo kog organa duž gastrointestinalnog trakta.

U zavisnosti od putanje uvođenja, EUS može napraviti slike sledećih organa:

  • Kroz grlo: jednjak, želudac i deo tankog creva.
  • Kroz anus: rektum, debelo crevo (kolon) i okolno tkivo uključujući limfne čvorove.

EUS prikazuje unutrašnje organe i okolne strukture kao što su pluća, jetra, pankreas, žučna kesa i žučni putevi., EUS sa finom iglom može i doći do ovih organa. Na primer, igla može proći kroz zid jednjaka i izvršiti biopsiju okolnih limfnih žlezdi. Takođe, EUS nam može lepo prikazati prisutvo kamenja u žučnim putevima i pankreasu.

Koristi se da:

  • Proceni oštećenje tkiva usled upale ili bolesti
  • Detektuje prisutnost kancera ili njegovo širenje na limfne čvorove
  • Proceni koliko je ozbiljan tumor
  • Pruži detaljnije informacije o promenama detektovanim putem drugih dijagnostičkih metoda.
  • Izvadi tečnost ili uzorke tkiva kako bi mogli izvršiti preciznu laboratorijsku dijagnostiku
  • Drenira tečnost iz cista
  • Sprovede ciljane terapije

Priprema za proceduru

Od našeg tima ćete dobiti detaljna uputstva kako bi ste se pripremili za EUS.

Priprema uključuje:

Ukoliko se radi EUS gornjeg digestivnog trakta: ne smete konzumirati hranu i piće 6-8 sati pre intervencije.

Ukoliko se radi EUS donjeg digestivnog trakta: biće potrebno klistiranje ili tečna ishrana sa upotrebom laksativa.

Rizici i bezbednost

Rizici obuhvataju infekciju, krvarenje, perforaciju organa i upalu pankreasa. Ipak, EUS je generalno bezbedna metoda kada se izvodi od strane iskusnog medicinskog tima.

Rezultati

Nakon što se oporavite od anestezije, gastroenterolog koji je specijalizovan za EUS procedure će Vam objasniti nalaz dobijen tokom pregleda i predložiti dalje korake.

Ukoliko je rađena biopsija, dobijeni uzorci će biti poslati patologu na stručnu analizu. Patohistološki rezultati biće gotovi unutar 10 radnih dana. Obavestićemo Vas kada Vaši nalazi stignu.

Nakon togan možete zakazati sastanak sa Vašim lekarom na kome će Vam biti detaljno objašnjen nalaz dobijen EUS procedurom i predložen detaljan plan daljih koraka.

EUS je vredan alat za dijagnozu i procenu različith stanja koji nam pruža krucijalne informacije za donošenje odluke o izboru najboljeg medicinskog tretmana.

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice ili vam treba više detalja o ovoj proceduri budite slobodni da nas kontaktirate i naš stručni tim će Vam pružiti sve neophodne informacije.

EUS USLUGE

AVALA 2024 © sva prava zadržana