Ginekologija

Centar za ginekologiju u Opštoj bolnici Avala predstavlja jedno od vodećih mesta za pružanje ginekoloških usluga, kako ambulantnih tako i hirurških, u zemlji i regionu.

Ovaj centar se odlikuje visokim standardima u pružanju medicinskih usluga, modernom opremom i stručnim osobljem, koje je posvećeno brizi o zdravlju žena.

Ambulantno lečenje u Centru za ginekologiju

 

Ambulantni deo Centra za ginekologiju nudi širok spektar usluga, bez potrebe za hospitalizacijom.

Evo nekoliko uobičajenih ginekoloških stanja i bolesti koje se često leče ambulantno u bolnici Avala:

Ginekologija

Infekcije genitalnog trakta

Ove infekcije mogu uključivati bakterijske vaginoze, vaginalne gljivične infekcije (kao što je kandidijaza) i infekcije mokraćnih puteva. Tretman obično uključuje oralne ili topikalne antibiotike, antifungalne lekove, ili druge specifične terapije.

Menstrualni poremećaji

Menstrualni poremećaji mogu uključivati nepravilne, preteške, ili bolne menstruacije (dismenoreja). Tretman može obuhvatati hormonske terapije kao što su kontraceptivne pilule, ubacivanje intrauterinog uređaja (IUD) u matericu, ili lekove za ublažavanje bola.

Predmenstrualni sindrom (PMS)

PMS uključuje skup simptoma koji se javljaju pre menstruacije. Terapija može uključivati promene u ishrani, redovno vežbanje, medikamente za ublažavanje simptoma, ili u težim slučajevima, hormonsku terapiju.

Sindrom policističnih jajnika

Ovo stanje često utiče na hormonsku ravnotežu u organizmu žene, uzrokujući različite simptome kao što su nepravilne menstruacije, akne i pojačanu maljavost. Lečenje može uključivati promene u načinu života, kontraceptivne pilule za regulisanje menstruacije, i lekove za kontrolu simptoma.

Menopauza i postmenopauzalne promene

Menopauza donosi sa sobom niz promena i potencijalnih problema, kao što su osećaj “pregrejanosti tela”, noćno znojenje, i suvoća vaginalne sluzokože. Hormonska terapija ili drugi lekovi i tretmani mogu se koristiti za ublažavanje ovih simptoma.

Lekarski pregledi i skrining

Redovni ginekološki pregledi, uključujući PAPA test i HPV testiranje, su ključni za rano otkrivanje i prevenciju raka grlića materice i drugih ginekoloških oboljenja.

Kontracepcija

Savetovanje o kontracepciji i odabir odgovarajuće metode kontracepcije je važan deo naše ambulantne ginekološke prakse.

 

Ambulantno lečenje omogućava brigu i tretman ovih i mnogih drugih ginekoloških stanja u okruženju koje je manje stresno i zahteva manje vremena od hospitalizacije, pružajući pacijentkinjama mogućnost da nastave sa svojim uobičajenim aktivnostima u kontinuitetu i bez velikog utroška vremena.

Hirurško lečenje u Centru za ginekologiju

 

Ginekološki hirurški tretmani u Opštoj bolnici Avala primenjuju se za širok spektar stanja i bolesti.

Neki od ginekoloških stanja i bolesti koje često zahtevaju hirurški pristup su:

Miomi materice (fibroidi)

Ovo su benigni tumori mišićnog tkiva materice koji mogu uzrokovati bol, materično krvarenje, ili probleme sa plodnošću. Hirurške opcije uključuju miomektomiju (uklanjanje samih mioma) ili, u težim slučajevima, histerektomiju (uklanjanje cele materice).

Endometrioza

Stanje gde tkivo slično endometrijumu raste van materice nazivamo endometrioza. Hirurško lečenje obično uključuje laparoskopsko uklanjanje ili uništavanje tog tkiva.

Polipi endometrijuma

Polipi su benigni izrasline u sluzokoži materice, koje mogu izazvati krvarenje ili probleme sa začećem. Obično se uklanjaju postupkom histeroskopije.

Ciste na jajnicima

Dok mnoge ciste na jajnicima nestaju same od sebe, velike ili sumnjive ciste možda će biti potrebno hirurški ukloniti.

Prolaps pelvičnih organa

Prolaps materice, bešike ili rektuma može zahtevati hirurško vraćanje organa na njihove normalne pozicije, te jačanje podržavajućih struktura donje karlice.

Maligniteti ginekoloških organa

Među malignitetima ginekoloških organa najčešće se javlja rak materice, jajnika, grlića materice i vulve. Hirurški pristupi se razlikuju zavisno od lokacije, tipa i stadijuma raka, i često uključuju histerektomiju, salpingo-ooforektomiju (uklanjanje jajnika i jajovoda), ili radikalniju hirurgiju.

Ektopična trudnoća

Kada se trudnoća razvije van materice, obično u jajovodu, često dolazi do stanja koje može biti opasno po život žene. U nekim slučajevima, potrebno je hirurški ukloniti takvu trudnoću.

Histerektomija

Histerektomija je postupak uklanjanja materice, a ponekad i drugih reproduktivnih organa, i može se izvršiti iz različitih razloga, uključujući fibroide, endometriozu, prolaps materice, teško krvarenje, ili rak.

 

Ove procedure se obično izvode koristeći minimalno invazivne tehnike kao što su laparoskopija i histeroskopija, što omogućava brži oporavak i manje komplikacija u odnosu na tradicionalne otvorene hirurške metode.

Izbor hirurškog tretmana zavisi od mnogih faktora, uključujući vrstu i ozbiljnost stanja, dob pacijentkinje, njene reproduktivne planove, i opšte zdravstveno stanje.

Centar za ginekologiju u Opštoj bolnici Avala je poznat po svojoj posvećenosti pružanju personalizovane i saosećajne brige svakoj pacijentkinji.

Osoblje centra pruža sveobuhvatan pristup lečenju, uključujući psihološku podršku i savetovanje, što je posebno važno u oblasti ginekologije.

Savremeno opremljene ordinacije, operacione sale i udobni ambijent čine ovaj centar vrlo prijatnim i funkcionalnim.

Uz kontinuirano ulaganje u obrazovanje i razvoj svog osoblja, Centar za ginekologiju u Opštoj bolnici Avala predstavlja pouzdan izbor za sve žene koje teže očuvanju i unapređenju svog reproduktivnog i opšteg zdravlja.

 

Ginekologija USLUGE

AVALA 2024 © sva prava zadržana