Ortopedija

U Centru za ortopediju Opšte bolnice Avala svakodnevno postavljamo nove standarde u lečenju i rehabilitaciji koštano-mišićnog sistema.

Naša misija je jasna – pružiti holistički pristup lečenju ortopedskih stanja, koji se ne ograničava samo na fizičkom oporavku, već obuhvata i emocionalno i psihološko jačanje naših pacijenata.

Naš stručni tim je sastavljen od vodećih ortopeda, fizijatara, fizioterapeuta i stručnjaka za rehabilitaciju, i posvećen je pružanju vrhunske nege, kombinujući medicinsku stručnost i topao ljudski pristup, kako bismo obezbedili da svaki pacijent ostvari svoje ciljeve oporavka.

Naš centar se ponosi primenom najsavremenije tehnologije u dijagnostici i lečenju. Od naprednih slikovnih dijagnostičkih sistema poput kompjuterizovane tomografije ili nuklearne magnetne rezonance, do sofisticiranih operacionih sala, sve je dizajnirano da pruži najefikasnije i najbezbednije tretmane.

Naš pristup je centriran oko pacijenta. Svaka odluka i svaki tretman se prilagođavaju individualnim potrebama pacijenta, uz kontinuirani fokus na poboljšanje njihovog opšteg zdravlja i blagostanja.

Centar za ortopediju i traumatologiju Opšte bolnice Avala je specijalizovan za lečenje širokog spektra bolesti i stanja na kostima, zglobovima i mišićima našeg tela. Navešćemo samo neke od njih.

Bolesti i stanja kolenog zgloba koje lečimo u Centru za ortopediju i traumatologiju

 

Artroza (Osteoartritis) kolena

To je degenerativna bolest koja dovodi do trošenja hrskavice u kolenu, što rezultira bolom, oticanjem i smanjenom pokretljivošću. Hirurške intervencije uključuju totalnu ili parcijalnu zamenu zgloba kolena, gde se oštećeni delovi kolena zamenjuju veštačkim implantatima.

Povrede meniskusa

Meniskusi, jastučići od hrskavičnog tkiva koji amortizuju zglob kolena, mogu se oštetiti ili pocepati tokom aktivnosti. To dovodi do bola, oticanja i problema sa pokretljivošću. Hirurške metode lečenja uključuju artroskopiju kolena za popravku ili uklanjanje oštećenog meniskusa.

Povrede ligamenata

Uobičajene povrede uključuju oštećenja prednjeg ukrštenog ligamenta (ACL) ili drugih ligamenata kolena. Ove povrede su česte kod sportista ili fizički aktivnih osoba, i mogu uzrokovati nestabilnost i bol u kolenu. Hirurško lečenje podrazumeva rekonstrukcija ACL ili drugih ligamenata pomoću transplantata tetiva.

Patelofemoralni bolni sindrom

Ovaj sindrom, takođe poznat kao „bol u prednjem delu kolena“ je stanje koje karakteriše bol oko ili iza čašice kolena (patela), gde se ona spaja sa butnom kosti (femur). Ovaj sindrom je jedan od najčešćih uzroka bola u kolenu, posebno među sportistima, ali se može javiti i kod osoba koje nisu izrazito fizički aktivne. Hirurški tretman za patelofemoralni sindrom obično se razmatra samo kada konzervativne metode lečenja, poput fizikalne terapije, modifikacije aktivnosti, i lekova protiv bola, nisu uspešne u ublažavanju simptoma.

Burzitis kolena

Upala burza, malih jastučića ispunjenih tečnošću koji smanjuju trenje u kolenu, može uzrokovati bol i oticanje. Hirurška intervencija podrazumeva artroskopsko uklanjanje ili drenažu zahvaćene burze.

Frakture kolena

Frakture u zglobu kolena obično su posledica jakog udarca ili padova. Hirurške intervencije podrazumevaju fiksaciju preloma, ponekad uz upotrebu šipki, šrafova ili pločica.

Bolesti i stanja zgloba kuka koje lečimo u Centru za ortopediju i traumatologiju

 

Artroza (Osteoartritis)

Artroza (Osteoartritis) kuka je degenerativna bolest koja dovodi do trošenja hrskavice u zglobu kuka, uzrokujući bol, krutost i smanjenu pokretljivost.
Hirurške Intervencije: Totalna zamena kuka, gde se oštećeni zglob kuka zamenjuje veštačkim implantatima.

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je autoimuna bolest koja dovodi do upale zglobova, uključujući i kuk, što može rezultirati bolom, otokom i deformacijama.
Hirurške Intervencije: U težim slučajevima, može biti neophodna totalna zamena kuka.

Frakture kuka

Frakture kuka se obično javljaju kod starijih osoba, posebno onih s osteoporozom. Frakture kuka su ozbiljne povrede koje zahtevaju punu medicinsku pažnju.
Hirurške Intervencije: Fiksacija frakture upotrebom šipki, šrafova, ploča ili totalnom zamenom kuka.

Aseptična nekroza glave femura

Aseptična nekroza glave femura je stanje uzrokovano smanjenim dotokom krvi u glavu femura, što može dovesti do kolapsa ili artritisa kuka.
Hirurške Intervencije: U ranoj fazi, dekompresija kosti; u naprednijim slučajevima, može biti potrebna zamena kuka.

Displazija kuka

Displazija kuka je razvojni poremećaj gde je zglob kuka nepravilno formiran, a može dovesti do artritisa i bolova kasnije tokom života pacijenta.
Hirurške Intervencije: Osteotomija (presecanje i ponovno postavljanje kostiju) ili zamena kuka.

Bolesti i stanja kostiju koje lečimo u Centru za ortopediju i traumatologiju

 

Frakture kostiju

Frakture kostiju javljaju se kao posledica trauma, pada ili direktnog udara.

Hirurške Intervencije: Hirurška fiksacija frakture pomoću šipki, šrafova, ploča ili spoljnih fiksatora za pravilno zarastanje kostiju.

Osteoporoza

Osteoporoza je stanje koje oslabljuje kosti, čineći ih krhkima i podložnim frakturama.

Hirurške Intervencije: U nekim slučajevima potrebno je hirurško lečenje fraktura uzrokovanih osteoporozom.

Osteomijelitis

Osteomijelitis, odnosno infekcija kosti, često uzrokovana bakterijama.

Hirurške Intervencije: Hirurško uklanjanje inficiranog dela kosti, drenaža gnoja i potencijalna rekonstrukcija oštećenog dela kosti.

Urođeni ili stečeni deformiteti kostiju

Urođeni ili stečeni deformiteti kostiju, kao što su, na primer, deformiteti nogu.

Hirurške Intervencije: Korektivna hirurgija poput osteotomije (presecanje i preoblikovanje kostiju) ili fuzije (spajanje kostiju) za ispravljanje deformiteta i poboljšanje funkcije.

Benigni ili maligni tumori u kostima

Hirurške Intervencije: Hirurško uklanjanje tumora, a u slučaju malignih tumora, moguća je amputacija ili kompleksna rekonstrukcija.

Lečenje traumatoloških povreda u Centru za ortopediju i traumatologiju

 

Traumatologija je grana medicine koja se bavi dijagnozom i lečenjem povreda koje mogu biti posledica nesreća, padova, sportskih povreda, nasilja, ili drugih iznenadnih događaja.

Traumatologija obuhvata širok spektar povreda koje utiču na kosti, zglobove, mišiće, tetive, ligamente i druge strukture koštano-mišićnog sistema.

Hirurške intervencije u traumatologiji su usmerene na popravku i rekonstrukciju oštećenih delova tela kako bi se povratila funkcija, smanjio bol i sprečile dugoročne komplikacije.

Evo nekoliko tipičnih hirurških intervencija koje se primenjuju u traumatologiji:

 • Fiksacija frakture je hirurško poravnanje i stabilizacija slomljenih kostiju pomoću metalnih pločica, šrafova, šipki ili spoljnih fiksatora.
 • Rekonstrukcija ligamenata i tetiva podrazumeva hiruršku popravku ili rekonstrukciju oštećenih ligamenata i tetiva, naročito kod sportskih povreda, kao što su povrede prednjeg ukrštenog ligamenta u kolenu.
 • Artroskopija je minimalno invazivna hirurška procedura koja se koristi za dijagnozu i lečenje povreda unutar zglobova, poput kolena i ramena.
 • Hirurško lečenje iščašenja podrazumeva hirurško vraćanje u prirodan položaj i stabilizaciju iščašenih zglobova, uz moguće popravke ili rekonstrukcije oštećenih struktura.
 • Debridman i rekonstrukcija rana podrazumeva hirurško uklanjanje oštećenog tkiva (debridman) i rekonstrukcija površina rana, koja je često potrebna kod ozbiljnih povreda koje uključuju otvorene frakture ili duboke posekotine.

Traumatologija je ključna u hitnim medicinskim situacijama i igra vitalnu ulogu u spasavanju života i smanjenju invaliditeta nakon ozbiljnih povreda. Pored fokusa na hirurškom lečenju, integralni deo terapije u traumatologiji takođe uključuje postoperativnu rehabilitaciju i fizikalnu terapiju, kako bi se pacijenti što pre vratili svojim normalnim aktivnostima.

Hirurško lečenje malignih bolesti u Centru za ortopediju i traumatologiju

 

Ortopedske hirurške intervencije za lečenje malignih bolesti kostiju i okolnih mekih tkiva obuhvataju složene procedure koje su usmerene na uklanjanje tumora, minimiziranje širenja bolesti, i koliko je god moguće, očuvanje funkcije udova i kvaliteta života pacijenta.

Evo nekoliko ključnih ortopedskih hirurških intervencija koje se koriste u lečenju malignih bolesti u našem centru:

 • Ekscizija tumora uključuje hirurško uklanjanje tumora i okolnog zdravog tkiva (margina), kako bi se smanjio rizik od recidiva. Cilj je da se ukloni ceo tumor uz očuvanje što više normalne funkcije.
 • Operacija očuvanja uda se koristi da bi se izbegla amputacija udova kod pacijenata sa tumorima kostiju. Uključuje uklanjanje dela kosti ili tkiva zahvaćenih tumorom, i njihovu zamenu sa protezama ili presađivanjem kostiju iz drugih delova tela.
 • Rekonstruktivna hirurgija može biti potrebna da se obnovi izgled i funkcija područja zahvaćenog tumorom. Ovo može uključivati upotrebu veštačkih implantata, presađivanje tkiva, ili drugih hirurških tehnika za rekonstrukciju.
 • Amputacija. U određenim slučajevima, kada tumor nije moguće ukloniti bez očuvanja udova ili kada je tumor prevelik ili agresivan, može biti neophodna amputacija. Cilj je da se ukloni tumor i spreči njegovo širenje.
 • Endoprostetska zamena. U slučajevima kada se tumor nalazi u zglobu ili blizu njega, može biti potrebna zamena dela zgloba sa endoprostetskim implantatom, kako bi se očuvala pokretljivost i funkcija udova.
 • Palijativna hirurgija. Kod uznapredovalih slučajeva raka, palijativna hirurgija može biti korišćena za ublažavanje simptoma i poboljšanje kvaliteta života. Kod odabira odgovarajućeg hirurškog tretmana, ortopedski hirurzi će uzeti u obzir vrstu i stadijum tumora, lokaciju, veličinu, kao i opšte zdravstveno stanje pacijenta.

U Centru za Ortopediju Opšte bolnice Avala, mi ne samo da lečimo povrede i bolesti – mi transformišemo živote.

Naš cilj je da svaki pacijent napusti naš centar sa obnovljenom slobodom pokreta i novim entuzijazmom za život.

Posetite nas i otkrijte kako Vam možemo pomoći da ponovo koračate s lakoćom i sigurnošću.

Ortopedija USLUGE

AVALA 2024 © sva prava zadržana