Centar za lečenje gojaznosti

Centar za hirurško lečenje gojaznosti u Opštoj bolnici Avala je specijalizovani medicinski centar posvećen tretmanu gojaznosti putem hirurških metoda.

Ovaj centar pruža napredne barijatrijske hirurške tretmane za pacijente kod kojih tradicionalni metodi mršavljenja, kao što su dijeta i vežbanje, nisu dali rezultate.

Centar okuplja multidisciplinarni tim stručnjaka, uključujući barijatrijske hirurge, anesteziologe, nutricioniste, psihologe i stručnjake za rehabilitaciju.

Ovaj tim radi zajedno, kako bi pacijentima pružio bezbedan i efikasan tretman, uz kontinuiranu podršku tokom procesa oporavka i prilagođavanja novom načinu života.

Dve vrste hirurških intervencija se najčešće izvode za hirurško lečenje gojaznosti:

Gastrični (želudačni) bajpas je procedura kojom se stvara mali džep na vrhu želuca, koji se direktno povezuje sa srednjim delom tankog creva, zaobilazeći veći deo želuca i početni deo tankog creva. Ovo ograničava količinu unete hrane i smanjuje osećaj gladi, a preusmeravanje hrane smanjuje kalorijsku apsorpciju. Ovaj zahvat često dovodi do značajnog i dugotrajnog gubitka težine.

Sleeve gastrektomija je procedura u kojoj se oko 75-80% želuca hirurški uklanja, ostavljajući usku cev oblika „rukava“. Ova procedura smanjuje količinu hrane koju želudac može da primi, i utiče na smanjeno lučenje hormona gladi.

Preoperativno, pacijenti prolaze kroz opsežnu evaluaciju kako bi se utvrdila pogodnost za hirurški tretman.

Postoperativno praćenje uključuje nutricionističko savetovanje, psihološku podršku i programe fizičke aktivnosti.

Redovne kontrole i podrška su ključne za dugoročno održavanje efekta operacije, te za upravljanje bilo kakvim komplikacijama ili nutritivnim nedostacima.

Centar za hirurško lečenje gojaznosti u Opštoj bolnici Avala posvećen je pružanju visokokvalitetnih, sveobuhvatnih hirurških rešenja za gojaznost, sa ciljem poboljšanja zdravlja i kvaliteta života svojih pacijenata.

Snažan fokus na multidisciplinarni pristup i postoperativnu podršku osigurava da pacijenti dobiju sveobuhvatnu negu i savetovanje neophodno za uspešno postoperativno upravljanje svojom telesnom težinom.

 

Centar za lečenje gojaznosti USLUGE

AVALA 2024 © sva prava zadržana